3 snabba tips för att skydda dig mot NSA

Att  storebror ser allt har länge varit en välrepeterad ordföljd när man pratar om internet och säkerhet, men nu med rapporteringen om intrången från de amerikanska, brittiska, och nu senast svenska underrättelsetjänsterna är ordspråket mer aktuellt än någonsin.

Och visst, majoriteten har egentligen inget som skulle höja ögonbrynen på Mr. Smith i Fort Meade, men det är ju fortfarande ett rejält slag mot ryggraden av filosofin bakom internet.

Men hur skyddar man sig? Vi har 3 snabba.

1. Göm datorn i nätverket.

Använd tjänster som skapades för att göra dig anonym(are), såsom TOR. Även om NSA spionerar på TOR-användare så tar det längre tid för dem att hitta dig.

2. Använd öppen kryptering.

Även fast NSA enligt rapporten har backdoors i flera stora krypteringstekniker så finns det fortfarande säkrare protokoll, bl.a. TLS eller IPsec, som försvårar det för angriparen. Desto mer Open Source, desto bättre!

3. Störst är inte bäst.

När det gäller dem största internettjänsterna (exempelvis Google och Facebook) och de kommersiella krypteringstjänsterna från stora leverantörer är det bara att acceptera närvaron av aktiva säkerhetshål. Detta gäller också stora molntjänster. 

Återigen, tänk Open Source, hellre Linux än Windows, hellre David än Goliath.

 

Har du inte läst om dem avslöjande dokumenten? Här finner du flertalet artiklar i ämnet; Techworld, Nyteknik, Nyteknik, NyteknikNyteknik, DN, DN, DN,

Om publicisten


Kommentera