5 tips till dig som vill starta ett företag

För många med drömmen att starta företag är det en förutsättning att komma i kontakt med en eller flera investerare. Om man inte själv har resurserna måste man alltså motivera andra att se värdet i den idé man vill satsa på. Detta är emellertid ofta lättare sagt än gjort.

Här presenterar vi ett antal tips som aspirerande företagare kan dra nytta av:

1.    Tro på din idé

Det är omöjligt att få med dig någon annan om du inte själv tror på det du försöker sälja till världen. Våga tro fullt ut på ditt koncept och visa varför just din idé är värd att ta på allvar, men kom samtidigt ihåg att…

2.    …Vara självkritisk

Du måste våga ifrågasätta din idé för att den ska nå sin fulla potential. Fråga vänner och bekanta som du litar på. Att omge sig av ja-sägare kan vara tillfälligt bra för självförtroendet, men farligt i längden. Förr eller senare ställer någon de riktigt svåra frågorna. Då måste du vara väl förberedd för att kunna bemöta kritiken på ett trovärdigt och seriöst vis.

3.    Skapa någonting av värde

Det här känner du säkert redan till, ändå är det väl värt att upprepa: Lokalisera ett problem och lös det åt människor. På så vis skapar du ett verkligt värde genom den tjänst eller produkt du erbjuder, vilket ger mening åt såväl dig och dina medarbetare som framtida potentiella kunder.

4.    Hitta rätt investerare

Att hitta rätt människor att samarbeta med kan vara svårt, men det finns gott om plattformar där företag och investerare förs samman. I Malmö har man bland annat satsat på främjad tillväxt genom Tillväxt Malmö, som har flera spännande projekt för nystartade företag.

5.    Ge inte upp

Om din idé är tillräckligt bra kommer det att fungera tillslut. Ge inte upp för minsta bakslag – de flesta som lyckas har först tagit sig igenom mängder av motgångar.

Om publicisten