Är den svenska webben mobilanpassad?

Det senaste inom webbutveckling är med största sannolikhet mobilanpassning. Och med tanke på att 54% av den svenska befolkningen surfade på mobilen redan förra året (Källa: Internetstatistik) är det en nymodighet som är värd att beakta när en ny hemsida ska byggas eller rustas upp.
Men hur många företag har egentligen en hemsida som är anpassad för att fungera på smartphones och surfplattor? Hur påverkas sidans laddningstider av en mobilanpassning?

Man kan göra en hemsida mobilanpassad främst genom två metoder, att bygga hela hemsidan responsive eller att bygga en mobilversion som serveras till besökare som använder en smartphone. För att förbättra kvalitén på undersökningen & datan har vi skiljt dessa åt, en hemsida kan alltså vara responsive, mobilanpassad eller oanpassad i denna undersökning.

Genom att använda Pagespeed Insights, en smartphone och en vanlig dator med webbläsare har vi på Helpwire.se granskat 311 hemsidor tillhörande stora företag och organisationer.

Genom Pagespeed Insights har vi samtidigt betygsatt varje hemsidas snabbhet på en hundragradig poängskala. Verktyget skiljer också på hur snabbt det skulle ta att ladda sidan på en dator (Desktop)/på en mobiltelefon(Mobil)

Responsive, mobilanpassad hemsida, undersökning

 

Statistik

68 av 311 hemsidor var Responsive / 22%

97 av 311 hemsidor var mobilanpassade / 31%

146 av 311 hemsidor var varken responsive eller mobilanpassade / 47%

 

Snittpoängen för responsiva hemsidor desktop var: 73

Snittpoängen för responsiva hemsidor på mobil var: 61

 

Snittpoängen för mobilanpassade hemsidor desktop var: 71

Snittpoängen för mobilanpassade hemsidor på mobil var: 63

 

Snittpoängen för hemsidor utan mobilanpassning desktop var: 68

Snittpoängen för hemsidor utan mobilanpassning mobil var: 55

Om publicisten


Kommentera