Att tänka på vid köp av receptfria läkemedel

Har du plötsligt fått ont i huvudet och har varken lust eller tid för att gå till läkaren? Den här situationen har nog vi flesta hamnat i och som tur är så finns det då receptfria läkemedel för att lindra vår smärta! Enligt lag så är alla ämnen som påstås kunna användas för att behandla eller förebygga sjukdomar ett läkemedel, men alla dessa läkemedel får inte lov att säljas utan recept. Även receptfria läkemedel kan orsaka stor skada om de hanteras på fel sätt och därför ställs det höga krav på de butiker som vill sälja dessa. Det mest naturliga är att gå till Apoteket och köpa önskat receptfria läkemedel, men även ditt närmaste ICA eller Pressbyrån kanske säljer det du behöver.

Det är inte rekommenderat att vända dig till receptfria läkemedel ifall du inte själv kan ställa diagnos eller om du tänkt använda läkemedlet en längre tid. Receptfria läkemedel är till för kortvariga perioder och enklare åkommor. Var alltid noga med att läsa instruktionerna innan du tar ett läkemedel då receptfria läkemedel inte ska ha stora biverkningar, men kan dock vid fel hantering ha det. Om förpackningen säger att du endast ska ta en tablett var fjärde timme, så gör det – omvandla inte din värk till en permanent sådan genom att ta för ofta!

Några av de vanligaste anledningarna till att du vänder dig till ett receptfritt läkemedel är antagligen huvudvärk, halsont, illamående, mensvärk, feber och förkylning. Här är några exempel på läkemedel som hjälper för just dessa, som även alla går att köpa på Apoteket:

  • Huvudvärk: Vi alla får ont i huvudet då och då. Det kan bero på många saker, till exempel att vi slarvat med maten eller tog den där extra ölen dagen innan. För den här sortens huvudvärk hjälper Ibuprofen Orifarm, Alvedon och Ipren.
  • Halsont: Oftast är halsont bara en vanlig förkylning, men det kan leda till andra besvär så som hosta och heshet. Om du inte har mycket ont i halsen eller feber så kan Strepsil, Zyx och Coldy lindra dina besvär!
  • Illamående: Det vanligaste illamåendet är åksjuka, och det finns ett par stycken receptfria läkemedel som hjälper dig för detta. Det är Calma som är ett tuggummi och Postafen (som även kan fås på recept mot bl.a. illamående efter operation).
  • Mensvärk: Det är väldigt vanligt med mensvärk, men det finns flera sätt att minska den. Smärtorna kan vara mycket besvärande, men med läkemedel som Voltaren T, Panodil och Eeze så går smärtorna att lindra!
  • Feber: Om du har feber beror mycket från person till person, men om du har mild feber så kan du lätt göra något åt det med Therimin, Ibuprofen Apofri eller Ibuzin.
  • Förkylning: Det finns så otroligt många olika sorters förkylningar, så det är inte så konstigt att vi alla drabbas av någon av dessa. En vuxen är förkyld ca 1-2 gånger om året. När du är det kan du ta Apoteket Formula Immun, Kan Jang och Echinacea för att lindra symptomen.

Det finns alltså en hel del receptfria läkemedel att välja mellan när du plötsligt drabbas av dessa vanliga åkommor! Bara ta dig ner till närmsta butik, utan recept, och så är problemet förhoppningsvis löst. Eller, om du verkligen inte vill gå ut, beställ på Apotekets egna hemsida!

Om publicisten