Även tomten måste sköta sin bokföring

I Sverige är det lag på att alla som bedriver en näringsverksamhet måste ha en bokföring. Skulle någon strunta i det så begår denna en kriminell handling som ofta resulterar i böter och ett skamfilat rykte, det kan i vissa fall även ge fängelse. Det är inte bara vinstdrivande företag som måste föra bokföring utan det gäller även stiftelser och de som arbetar med välgörenhet. Detta betyder i praktiken att även tomten måste ha en bokföring.

Material- och arbetskostnader

Tomten skänker bort det som tillverkas i hans verkstad men han måste få tag i material till leksakstillverkningen. Detta måste skrivas ner i böckerna som visar utgifterna, det är viktigt att kvittona sparas. Även om det är stressigt under högsäsongen innan julafton måste det ske en löpande bokföring, om han betalt kontant får han inte vänta tills efter årsskiftet med att skriva ner utgifterna. Som tur är har tomten sina medhjälpare, nissarna, som hjälper honom i verkstaden. Det är förbjudet med slavarbete i Sverige, men tomten ger dem mat och husrum så det kan jämföras med ett utbyte, därför ska både personalkostnaderna och lönerna fyllas i. För andra arbetsgivare som betalar ut lönen i likvida medel tas även de uppgifterna med i bokföringen.

Resor

Många tror att tomten reser helt gratis men så är givetvis inte fallet. Rudolf och de andra renarna måste få gott och krispigt hö vilket kan jämföras med en bils bensin. När olika typer av fordon används i tjänsten ska dessa kostnader finnas med i bokföringen. Det går senare att göra reseavdrag och eventuellt få tillbaka några kronor på skatten, tänk på att spara kvittona eftersom de kan komma att granskas. Alla uppgifter som rör verksamheten ska med i bokföringen, hyra, löner, materialkostnader och försäljningslikvid är några av alla dem.

Om publicisten


Kommentera