Cykelresor, 10 viktiga punkter för planeringen

Cykelresor är av naturen en aktiv semester som även kräver ett engagemang redan hemma på planeringsstadiet om du inte vill köpa en färdigpaketerad cykelresa. Jag vill gärna ge dig några tips på vägen inför att du skall planera en semester med cykel.

1. Berg eller platt
Redan i valet av land går det att fundera över vilka val som passar dig bäst att cykla i, eller ivilket fall vilket område som verkar passande. Några av europas populäraste cykelleder går längs floder eller runt sjöar. Anledningen är ganska enkel. Det är lätt att hitta och det är för det mesta platt.

2. Cykelvägar med skyltning
Ett enkelt sätt att planera sin första cykelresa är att förlägga resan i ett område som är populärt bland cyklister. Kanske finns det redan en skyltad cykelled. De stora lederna har ofta även bra kartmaterial att använda sig av. En av Tysklands största producenterna av cykelkartor heter Bikeline och de har många bra cykelrutter i sitt sortiment.

3. Hyra cykel eller ta med hemifrån
Återigen, de stora cykellederna har det mesta du behöver och du kan säkert hitta en bra cykeluthyrare reda hemifrån. Se till att du vet vilken cykel de erbjuder och var noga med att boka rätt storlek redan innan resan.

4. Cykelproblem och mekkunskaper
Se till att du kan lösa de vanligaste problemen på egen hand och att du har med dig några passande cykelverktyg för att lösa småsaker längs vägen. Kanske har cykeluthyraren cykelverktyg du kan hyra, annars ta med dig själv. Men inte i handbagaget på flyget.

5. Planera cykeletapperna
Fundera över hur mycket du tror att du orkar cykla varje dag. Tänk på att inte planera in för mycket så att du behöver stressa under dagarna. Beroende på landskapet och din konditionsnivå brukar 3-8 mil vara lagom för de flesta.

6.Hur skall du ta dig tillbaka till cykeluthyraren? Har de möjlighet att hämta cykeln eller kommer du tillbaka till startorten eftersom du cyklar en rundtur? Det finns några väldigt viktiga frågor att fundera kring för att du skall kunna lämna tillbaka cykeln när resan är slut?

7. Hotell längs vägen

Behöver du boka hotell i föreväg, eller reser du kanske utanför högsäsongen i ett område med hög hotelltäthet så att du kan ringa någon timme innan för att boka ditt hotellrum?

8. Cykelväskor och bagagetransport

Har du cykelväskor med dig eller har du tänkt att hyra de när du kommer fram? Många packar sina kläder redan hemma i cykelväskor så att de är helt säkra på att få plats med allt på cykeln när de väl kommer fram. Tänk igenom väskor och mängden bagage du vill släpa på under semestern.

9. Tips och förslag från andra cykelresenärer

Sök i forum och hitta andra som har cyklat i området du planerar att besöka och ta reda på deras uppplevelser och erfarenheter så att du vet om det är något särskilt för regionen du bör tänka på.

10. För mycket planerng

Om det är för mycket att planera en cykelresa flera hundra mil hemifrån i ett annat land ett halvår före resans avgång finns det företag som specialiserat sig på att erbjuda paketerade cykelresor med väldigt konkurrenskraftiga priser till hela Europa. Bikeurope erbjuder cykelresor till Europa där du får all frihet du eftersöker men också får en trygghet och en resa som är planerad av proffs på cykelresor och allt som behöver tänkas på. En infrastruktur med servicebilar, kartor, hotell, vägbeskrivningar, cyklar och all annan service du kan tänkas behöva längs vägen.

Om publicisten


Kommentera