Den farliga stressen

Nu för tiden är det väldigt många som stressar. Det är så mycket man ska hinna med, i hemmet, på jobbet och till och med på fritiden. Man för in allting i sina kalendrar, vilket gör att det är lättare att få ordning, men det kan också skapa stress.

Man bör ibland fråga sig, är det egentligen så viktigt? Är det något jag kan göra lite senare, så att jag kan få tid till att ta det lugnt också? Det är nämligen väldigt viktigt att vi ger kroppen tid att återhämta sig! Stress sliter mycket på kroppen, och har många negativa hälsoeffekter.

Nyttig stress?

Det kan dock vara nyttigt med lite stress. När du temporärt blir pushad mot ditt mål, och du känner att du klarar av din uppgift, så kan du utsättas för något som kallas positiv stress. Positiv stress kan göra så att du presterar bättre och hinner med de arbetsuppgifter du ska göra i tid. Det kan gå över i negativ stress när den uppkommer allt för ofta, eller när du känner att du har svårt att klara av allt du behöver göra.

Den farliga stressen

När du är konstant stressad, eller om du utsätts för mycket stress som du känner att du inte klarar av, så påverkar detta din hälsa negativt. Din kropp avsätter nämligen sin energi på att försöka klara uppgiften den har fått, och åsidosätter tills vidare skyddet av din kropp.

Detta betyder att du lättare blir sjuk, det kan handla om allting från halsont, huvudvärk och trötthet till depression. Du får alltså ett tillfälligt sänkt immunförsvar. När du är konstant stressad så är detta inte längre tillfälligt, utan du har konstant nedsatt immunförsvar. Detta är en väldigt farlig stress, då du lättare kan bli sjuk av virus eller bakterier.

Det är också farligt om du får för mycket stress på en gång, om du känner att du inte hinner med vad du måste göra. Istället för att stressen då gör att du hinner med det du ska, så kan det istället bli svårt att hinna göra någonting över huvud taget. Man kan bli lite handlingsförlamad om man får för mycket att göra.

Stressen påverkar även hur du sover, och sömnen är väldigt viktigt för oss, det är ju då vi återhämtar oss och gör oss redo för en ny dag.

För att minska stress och ge dig en chans att slappna av kan du prova avslappningsövningar som finns här:  http://www.avslappningsovningar.net/

Några andra tips för att undvika denna stress är:

  • Ta inte på dig för mycket jobb
  • Ta dig tid att verkligen slappna av
  • Gå en promenad ute och få lite frisk luft
  • Prioritera bort det som inte är så viktigt just nu
  • Var snäll mot dig själv!
  • Säg nej om du har mycket att göra.

Om publicisten


Kommentera