Gångjärn – inte bara för dörrar!

Gångjärn är uppfinningar som man knappt tänker på. Gångjärn är så vanliga i vår vardag, finns överallt runt omkring oss till den grad att vi inte tänker på dem, utan tar dem för givna. Men kanske just av den anledningen är det extra viktigt att låta denna text handla lite mer om dessa och framförallt visa på att gångjärn inte bara är något som man hittar i vanliga dörrar.

Hur fungerar gångjärn?
Gångjärn har använts länge, under flera tusen år, och bygger på den enkla principen att man i till exempel en dörr som man vill ska kunna öppnas, tillåter en roterande rörelse i förbindningen mellan väggen och dörren. Det är en lika enkel som genial konstruktion, men när och hur gångjärn upptäcktes och började användas exakt, vet man fortfarande inte. Men man har hittar olika former av gångjärn som är över 2000 år gamla. För att förstå hur viktiga gångjärn är kan man ju försöka tänka sig hur man utan sådana skulle göra för att hålla värmen inne, men samtidigt möjliggöra en promenad utomhus om vintern.

Var används de?
Förutom att gångjärn används i dörrar, så hittar man dem inte minst i fönster, men också i luckor av olika slag. Men sedan är det dessutom viktigt att betona att det verkligen finns en uppsjö av olika gångjärn. De som till exempel finns i bildörrar och de som återfinns i en vanlig dörr skiljer sig mycket åt trots att de i grunden bygger på samma princip.

Var köper du gångjärn?
Gångjärn hittar du idag framförallt i olika inredningsbutiker, men också i butiker på nätet. Genom att gå och söka på gångjärn på nätet kommer du att kunna hitta många olika varianter som du alla kan beställa rakt hem i brevlådan. Med det sparar du både tid och pengar.

Om publicisten


Kommentera