Hur man hittar rätt camlock

Den som behöver hitta en camlock har idag en stor mängd alternativ att välja på, och det krävs oftast en viss expertis för att man ska göra rätt val. Det första du behöver tänka över är vad du ska använda den till. Vissa varianter är utmärkta för att transportera vätskor som bensin eller olja, medan du kan välja en annan variant om du till exempel vill kunna koppla ihop två trädgårdsslangar som ska transportera vatten. I det senare fallet räcker det ofta med en enkel variant, som går att hitta på många byggvaruhus. Om du behöver kunna transportera kemikalier eller behöver en camlock som kan användas inom industrin, så behöver du antagligen hitta en specialist.

 

Vad är egentligen en camlock?
Enklast kan man beskriva det som en slags snabbkoppling som man kan använda om man till exempel vill kunna koppla ihop två slangar med varandra. Det ursprungliga syftet var faktiskt för att den amerikanska armén skulle kunna transportera olja från en plats till en annan, och då behövde utveckla en variant som kunde tillverkas av ett billigt material som ändå var slitstarkt och höll för ett visst tryck. Man landade till slut på aluminium, eftersom detta inte bara är relativt billigt, utan också ett lättviktigt material som är flexibelt. För att kunna transportera till exempel frätande vätskor behöver man dock använda sig av särskilda material, som syrafast stål. Detta är det material som camlocks är tillverkade av inom exempelvis kemiindustrin.

 

Hur höga och låga temperaturer tål de?
De flesta av dessa produkter tål en temperatur från strax över normal rumstemperatur ner till ca 30 minusgrader. Det finns dock givetvis specialvarianter som tål både högre och lägre temperaturer, och som också kan hantera mycket stora tryck.

Köp din Camlock via Hydroscand som är ledande inom industrislangar och komponenter, de har ett av Skandinaviens bredaste utbud inom slangar.

Om publicisten


Kommentera