Kreatin är naturligt och prestationshöjande

Det finns en rad olika kosttillskott att tillgå för den som vill uppnå bättre träningsresultat och bygga muskler eller främja en bättre hälsa. Många använder sig idag av proteintillskott och allehanda preparat som innehåller omega-3 och liknande ämnen. Men få som inte är kroppsbyggare eller elitidrottare talar om fördelarna med kreatin.

Mycket kött för lite kreatin
Kreatin är ett naturligt förekommande ämne som bland annat finns i relativt höga halter i muskelvävnad men även på andra håll i kroppen. Det är sedan en längre tid väl känt att kreatin har prestationshöjande effekter och främjar muskeltillväxten. Ämnet finns i proteinrika livsmedel som kött, fisk och kyckling. Dock måste man äta stora mängder av dessa matvaror för att få en kännbar effekt. Något som kan vara både dyrt och besvärligt. Enligt tidningen Body som regelbundet skriver om träningsmetoder och ger kostråd måste man äta mer än ett kilo kött för att få i sig fem gram kreatin vilket är någorlunda måttlig dos för personer som tränar hårt och intensivt. Att äta så mycket kött dagligen är för de flesta inte ekonomiskt hållbart och vore enligt många läkare heller inte vidare hälsosamt.

Vanligare med kostillskott som innehåller kreatin
Tur då att flera tillskott som innehåller just kreatin finns på marknaden. Att inta kreatin i samband med träning ger flera fördelar. Den kanske mest välkända effekten av kreatin (bland idrottare) är att ämnet är prestationshöjande, framför allt genom att ge mer styrka och arbetsförmåga i förhållande till muskelmängd. Enligt flera undersökningar handlar om mellan fem och tio procent.

Bygga muskel
Kreatin har också en dokumenterat positivt inverkan på muskeltillväxt. Kroppsbyggare kan inte sällan vinna mellan ett halvt och ett kilo muskelmassa på en vecka, enbart genom att inta extra kreatin. Det har även visat sig att ämnen gör kroppen tåligare, mer skaderesistent och förkortar också den nödvändiga återhämtningstiden efter intensiva träningsperioder avsevärt

 

 

Om publicisten


Kommentera