Lampglas i alla former, för alla lampor

Att ha lampor eller tända ljus i ett rum är någonting som verkligen kan skapa en mysig stämning. Framförallt om vinterhalvåret är det oerhört populärt att på olika sätt använda sig av lampor och tända ljus för att vintermörkret ska kännas mindre tungt. Det hjälper för det mesta. Men man måste också tänka på att brandrisken med tända ljus är stor. För att minimera denna i så stor utsträckning som möjligt, så är en vanlig lösning att använda sig av lampor med lampglas, som därmed delvis ger ett skydd, vilket minskar risken för bränder. Sådana lampglas finns för åtminstone tre olika typer av lampor.

  1. Fotogenlampor
    Denna typ av lampor var inte minst otroligt populära på 1800-talet innan elektriciteten gjorde intrång i de svenska hemmen. Men även idag används de flitigt. Denna typ av lampa låter fotogen brinna på en veka, och omkring allt detta så sätts ett lampglas för att skydda den brinnande lågan, inte minst mot vinddrag. Detta lampglas har oftast avlångt, med en större öppning nedtill.
  2. Bordslampor
    Men även lampor som används i hemmen runt om i Sverige kan vara försedda med lampglas. Denna typ av ljusstakar kan mer eller mindre oftast betraktas som genomskinliga burkar, vari det levande ljuset sätts i dessa mitt. Det som skiljer dem från vanliga ljus är dock att lågan är omgärdad av ett glasskydd. Att ha sådana ljus kan definitivt öka säkerheten en hel del, utan att för den skull minska på mysfaktorn.
  3. Lyktor
    Lyktan är sedan kanske den mest använda ljushållaren, där lampglas spelar en avgörande roll. En lykta är mer eller mindre omsluten av glas, är därför en av de allra säkraste anordningarna som använder levande ljus.

Detta var tre exempel på ljushållare som använder sig av lampglas. Lampglas kan du köpa hos Nacka Byggnadsvård som är en butik med ett av Sveriges bredaste sortiment inom gamla byggnadsvårdstillbehör.

Om publicisten


Kommentera