Mentometer är en åsiktsmaskin

Land och rike runt i sommarsverige anordnas olika evenemang, inte allt för sällan ingår det någon slags röstning för att veta vad publiken anser. Då är det väldigt ofta en mentometer som används. Mentometer är en dosa som påminner lite om en fjärrkontroll. Den är kopplad till en dator och på så sätt går det att få det avlästa resultatet på bara en sekund. Denna maskin används väldigt ofta i olika sammanhang i tv. De kan vara tävlingsprogram där publiken får rösta, frågesporter som ”Vem vill bli miljonär” där deltagaren får fråga om hjälp eller debattprogram där publiken åsikt är av intresse.

Lokala fester i staden park är ett uppskattad och vanligt inslag under sommaren. På scenen brukar lokala band och komiker få en möjlighet att uppträda och även här brukar en mentometer dyka upp. Det går givetvis inte att lämna en till alla som kommer, men genom att förbereda maskinen längst fram vid scenen brukar de ivrigaste åskådarna få göra sin röst hörd.

Ett annat ställe en mentometer brukar dyka upp på är större arbetsplatser. Vid möten kan det vara viktigt att kunna rösta anonymt. För att komma bort från ”Robinson” stuket, med ett öråd, att varje anställd runt konferensbordet skriver ett namn på en lapp som sedan läses upp, känns detta mer professionellt. I vissa styrelserum där röstning ofta sker finns de alltid nära till hands. De moderna är sladdlösa och tar en liten plats.

Det går både att köpa samt att hyra en mentometer. För en kommun som arrangerar diverse evenemang eller för företag som väldigt ofta är intresserad av folkets eller de anställdas röster kan det vara en lönande affär att köpa. Är det en engångsröstning i skolans aula blir det billigare att hyra. Det går även att hyra till privata fester och de är väldigt enkla att hantera.

Många börjar också använda en mentometer på konferenser för att rösta genom viktiga beslut eller andra viktiga ting.

Om publicisten


Kommentera