Stationära speldatorer

Om du har bestämt dig för att bygga en eller flera stationära speldatorer ska du naturligtvis börja fundera över vilka komponenter du ska köpa. Hur svår denna process är beror givetvis på hur insatt du är inom området, men även experten måste noga jämföra olika modeller och priser om denne vill ha så prisvärda stationära speldatorer som möjligt för pengarna.

Varför det är svårt att välja komponenter beror på många faktorer. Först och främst är inte alla komponenter kompatibla med varandra, så det är något man verkligen måste kontrollera innan man lägger sin beställning. Därefter är det inte helt enkelt att veta vilken betydelse olika komponenter har i prisvärda stationära speldatorer (vad gäller t.ex. spelprestanda), hur bra komponenter man behöver och vilka egenskaper man ska jämföra för en viss komponent (t.ex. grafikkort). Dessutom är utbudet enormt med mängder av olika modeller och tillverkare för varje enskild typ av komponent. Det är inte lätt av veta vilka man ska undvika, hur stora prestandaskillnaderna är mellan olika modeller och vilka som är mest prisvärda.

Det är med andra ord många saker att hålla reda när man ska köpa komponenter till prisvärda stationära speldatorer, och ändå har jag säkert glömt något! Här nedanför tänkte jag kortfattat beskriva de olika komponenternas betydelse i stationära speldatorer och vad man ska tänka på.

Stationära speldatorer – komponenter

Processorn är en viktig komponent för att få prisvärda stationära speldatorer, men det är oftast meningslöst att betala mer än 2000 kr för denna. Anledningen är att ju högre upplösning och ju högre grafikinställningar du kör, desto mindre betydelse har processorn.

Grafikkortet är den viktigaste komponenten om du vill ha prisvärda stationära speldatorer, och därmed bör det vara den dyraste. De dyraste grafikkorten (+4000) är dock sällan särskilt prisvärda. Är man ute efter riktigt hög prestanda bör man istället köpa två grafikkort och koppla ihop dessa. Dock bör man också jämföra strömförbrukning då vissa grafikkort tenderar att utveckla rejäla mängder värme.

Internminnet är antagligen den komponent som är lättast att välja till prisvärda stationära speldatorer. Välj 8 eller 16GB fördelat på två moduler, förslagsvis det billigaste paret du kan hitta (gärna med kylflänsar dock).

När du ska köpa lagringsenhet till prisvärda stationära speldatorer kan du välja mellan SSD och/eller vanlig hårddisk. Förstnämnda är rekommenderat, men eftersom dessa fortfarande är ganska dyra sett till pris/kapacitet, kan båda två vara bra att ha.

Moderkortet har minimal påverkan på prestandan, så denna komponent behöver inte kosta särskilt mycket för att få prisvärda stationära speldatorer. Viktigaste är att kontrollera att moderkortet stöder processorn och får plats i chassit. Har du sedan inga särskilda önskemål kan du i princip välja vilket moderkort som helst.

Liksom moderkortet behöver man inte tänka på prestanda när man ska köpa nätaggregat till prisvärda stationära speldatorer. Det viktigaste är att se till att nätaggregatet har tillräckligt med kontakter för grafikkortet.

När det gäller chassit till prisvärda stationära speldatorer finns inga speciella riktlinjer. Välj ett som har fått positiva omdömen så blir du antagligen nöjd. Självklart måste moderkortet passa i chassit.

Hoppas nu jag hjälpt dig en bit på vägen inför valet av komponenter till prisvärda stationära speldatorer!

Om publicisten


Kommentera