Storleken på lånet avgör låneformen

 Det finns flera olika former av lån som erbjuds av lånegivare i Sverige. Grovt kan man dela in dem i tre kategorier som är bolån, privatlån och snabblån. Dessa tre låneformer har även en hel del andra namn men oavsett är det tre kategorier som är gällande och vilket lån man ska ta handlar främst om vilken summa man vill låna.

 Har man bara behov av att låna exempelvis 2000kr är det snabblån som är gällande. Snabblånen brukar erbjuda lån mellan 500-5000kr. Visserligen finns det små skillnader mellan lånegivarna men de flesta ligger i detta spann. Eftersom det är så små lånesummor krävs det inte någon säkerhet. Vissa lånegivare tar kreditupplysning medan andra inte ens gör detta. Läs mer om snabblån här.

 Är behovet istället 5000 blir utbudet av långivare ännu större. Det går visserligen fortfarande att vända sig till de som har snabblån eftersom det mesta man kan låna brukar vara på 5000kr. Men man får oftast bättre ränta om man istället väljer ett privatlån. Privatlån brukar erbjudas på mellan 5000 och 350.000kr. Vad man ska göra med pengarna som man lånar behöver man inte berätta för låneinstitutet. Däremot tas alltid kreditupplysning och de vill även veta hur mycket lön man har för att kunna göra en ärlig kreditbedömning som ligger till grund för om man kan få lånet eller inte. Kraven är alltså större men även lånesumman. Räntan är betydligt lägre än snabblånen. Ytterligare skillnader mellan privatlån och snabblån går att läsa om på http://www.2000.nu/

När summan blir till betydligt större dvs. på flera hundra tusen är det lån med säkerhet som är gällande. Man måste alltså då ha något som banken har som säkerhet till att man ska klara av återbetalningen. Tar man exempelvis ett bolån är det boendet som är säkerheten. Lyckas man inte betala kan banken tvångssälja bostaden och på så sätt få in pengar.

Så det som främst avgör vilket lån man ska ta är storleken på lånet.

Om publicisten


Close
Skribentus - Ord som gör skillnad
Kommentera