Tips för att sova bättre

Det är svårt för många att sova gott på natten. Det kan vara många olika saker som påverkar, som till exempel mathållning, stress, oljud eller brist på stimulans. Om man sover dåligt natt efter natt så mår man efter ett tag dåligt av det. Här får du lite tips från www.halsonytt.nu på hur du ska göra för att sova gott.

Varför sover många dåligt?

Det är väldigt hög grad av stress i vårt samhälle idag. Många tar även med sig jobbet hem och kan inte riktigt släppa det när de väl har slutat. Det är lätt att sådan stress ligger och gnager, och gör så att du inte klarar av att sova på natten. Det krävs inte så mycket för att hålla en vaken, och efter ett tag så är det lätt att man blir stressad för att man inte kan sova. Detta gör inte saken bättre.

Många kanske tar lite alkohol för att kunna somna lättare, och det gör man, men man sover inte lika bra och kommer inte in lika djupt i djupsömnen, som är den viktigaste delen av sömnen.

Vad kan man göra för att sova bättre på natten?

Det första man bör göra är att se över sina vanor. Man ska undvika att äta stora måltider sent precis innan man ska sova. Då måste kroppen smälta maten och du kan få svårare att somna. Man ska även undvika att röka och dricka precis innan sängdags. En kopp kaffe sent på eftermiddagen kan faktiskt göra så att man får svårt att somna på kvällen.

Det är också viktigt att få nog med motion under dagen. Om man inte rör på sig så är det ofta svårt att somna då kroppen är ostimulerad och rastlös. Det kan räcka med att gå en hyfsat lång promenad och få lite frisk luft på eftermiddagen för att man lättare ska kunna somna på kvällen. Det är givetvis bättre med mer motion, men bara lite är bättre än inget. Man ska inte heller underskatta betydelsen av friskt luft. När du går så ökar du också blodcirkulationen i kroppen vilket gör att du mår bättre och dessutom känner dig bättre.

Man bör också undvika att använda datorn eller se på tv precis innan läggdags, särskilt om man har svårt att sova på kvällen. När du blir stimulerad av att se något spännande på tv:n eller datorn så aktiveras kroppen och du kommer att få svårt att varva ner när du ska sova. Ljuset från datorn och din smartphones skärm kan även störa din kropps ljusrytm och göra så att du blir mer vaken och alert. För att göra det lättare för dig att somna kan du sluta att använda dator och smartphone ett par timmar innan sängdags, samt dimma alla dina ljus. Du kommer snart märka att du börjar gäspa och kommer att kunna somna lättare.

Försöka att släppa allt när du ska sova, om du börjar tänka på något som är känslomässigt laddat så blir det ofta också mycket svårt att somna. Kroppen spänner sig och du är långt ifrån den där avslappnade sinnesstämningen som man bör vara i.

Du ska inte gå och lägga dig när du är för mätt, men du ska inte gå och lägga dig hungrig heller. Det gör det också svårt att somna. Om du är lite hungrig så funkar det bäst att äta något som innehåller tryptofan, det gör att du känner dig sömnig och slappnar av lättare. Mat som innehåller tryptofan är bland annat mjölk, nötter, ägg och bananer. Så en banan och ett glas mjölk kan vara perfekt på kvällen innan du ska gå och lägga dig!

 

Om publicisten


Kommentera