Utomhusbelysning lyser upp trädgården

I ett land som Sverige där det är mörkt en stor del av året spelar den konstgjorda belysningen en extra viktig roll. Med hjälp av otaliga lampor får vi ljust i våra hem även under de mörkaste vinterkvällar. Man ska dock inte bara fokusera på belysningen inomhus, för även om man kanske tillbringar den största delen av det kallare och mörkare halvåret inomhus behövs det även någon form av utomhusbelysning.

Viktigt för säkerheten
En fungerande utomhusbelysning är ett måste då man beger sig iväg till jobbet eller skolan under mörka vintermorgnar. Det är inte kul att behöva fumla omkring i mörkret och inte kunna se var man sätter fötterna, särskilt inte på vintern då det kan vara både halt och vått på marken. Utomhusbelysningen minskar även risken för inbrott och överfall betydligt. Brottsgärningsmännen håller sig gärna borta från ljuskällor eftersom de löper större risk för att bli upptäckta då, och därför fungerar utomhusbelysning som en mycket bra avskräckare för möjliga inbrottstjuvar.

Många olika alternativ
Idag finns det många olika alternativ på utomhusbelysning som man kan välja mellan. Det kan vara allt från konstfullt utplacerade lyktor som skapar spännande och vackra skuggor och kontraster av grenar och kvistar i trädgården eller strålkastare i marken som utmärker en trädgårdsgång eller gången upp till husets entré, eller bara en enkel lyktstolpe intill dörren. Man kan välja och vraka mellan stolpar, lyktor och pollare i alla möjliga stilar och material och på så sätt skapa sin alldeles personliga lösning. För ett harmoniskt utseende lönar det sig dock att välja lampor i en stil som passar själva huset.

Placering av belysningen
Hur man väljer att placera belysningen är en smakfråga och beror mycket på vad syftet med utomhusbelysningen är. Vill man framhäva några särskilda punkter i trädgården eller vill man helt enkelt bara göra sin framgård lite mer funktionell? Det bästa resultatet når man genom att pröva sig fram och experimentera.

Om publicisten


Kommentera