Vad är komponenterna av en kraftfull bild?

Man behöver inte bläddra länge genom National Geographic eller ens en nätsida som BBC för att se kraftfulla bilder som är tagna runt världen dagligen. Men vad är komponenterna av en kraftfull bild? Detta är en fråga som ställs av många och ett ämne som en hel bok skulle kunna skrivas om. Kort sagt finns det fem viktiga saker att tänka på för att fånga kraftfulla digitala bilder som du kan dela med dig, skicka till foto framkallning till ifolor.se eller sätta i ditt fotoalbum:

 

1.    Ämne

2.    Stark komposition

3.    Moment

4.    Ljus

5.    Emotionell påverkan

 

Ämne – De flesta håller med om att ett kraftfullt foto behöver ett ämne som väcker tittarens uppmärksamhet. Något som gör en att säga ”Wow!” eller ”Jag vill veta mer!”. Detta innebär dock inte att ett speciellt ämne är ett absolut måste för att göra en kraftfull fotografi. Vi kan fotografera mer subtila saker som kanske inte vanligtvis sticker ut i vardagen och få dem att se fantastisk ut i fotografier.

 

Stark Komposition – Vad gör en stark komposition? Det är inte nödvändigtvis en inramning som strikt följer regeln om tredjedelar, eller någon annan av de vanliga reglerna för den delen. Reglerna hjälper men det är ett medel till ett större mål, vilket är att göra klart vad bilden handlar om och vad du försöker visa med den digitala bilden. En stark komposition gör det tydligt vad fotografen försöker kommunicera oavsett vad ämnet är.

 

Moment och rörelse – Att fånga ett ögonblick kan betyda ett par saker – fånga ett uttryck (ett leende till exempel), eller vinden som blåser och flyttar träden, eller en vacker stund mellan mormor och hennes barnbarn. Sträva till att fotografera människor som inte är medvetna o matt de fotograferas, på detta sätt undviker man tråkiga poseringar som ofta säger ingenting.

 

Ljus – Ljus kan vara avgörande för att skapa en kraftfull bild. Ljus kan skapa en stark känsla av humor och det kan även bli ett ämne i sin egen rätt, vilket ofta leder till dramatiska, kraftfulla bilder.

 

Emotionell påverkan – Emotionell påverkan är förmodligen den viktigaste faktorn som gör en bild mäktig, men det är inte något som alltid är existerar. Det är ibland svårt att uppskatta exakt vad som orsakar den känslomässiga effekten. Det kan vara så att motivet fångar dig, eller att ljuset verkligen skapar en stark stämning, eller att ögonblicket som fångas är fascinerande, kanske till och med sällsynt.

Om publicisten


Kommentera