Vad gör man med E-fakturor?

Vad gör man med E-fakturor?

Det som idag kallas e-faktura kallades tidigare för e-giro. Det var namnet för elektroniska fakturor mellan företag och privatpersoner och myntades av Skandinaviska banker och handelskammare under slutet av 1990-talet. Konkurrerande typer av fakturor användes av svenska banker och kallades för e-faktura. Systemen kopplades ihop år 2002 vilket innebar att företag kunde använda samma system med alla sina kunder oavsett vilken bank de använde. Idag är begreppet e-faktura det vanligaste och mest välkända begreppet eftersom bankerna kom överens om att kalla även e-giro för e-faktura år 2005 för att ha gemensam terminologi och undvika förvirring och konkurrens som inte gagnade någon.

 

En e-faktura är kort och gott en faktura som skickas elektroniskt över internetbanken istället för i pappersform. De ser liknande ut och innehåller ungefär samma information, även om e-fakturan har plats för mer information i form av länkar och dylikt till företaget som utfört fakturans hemsida. För att kunder ska kunna använda e-fakturor behövs tillgång till internetbank, vilket kan ordnas genom att kontakta banken eller anmäla sig på bankens hemsida. För att kunna sätta upp en internetbank behövs bankens specifika säkerhetsdosa så att du kan identifiera dig med säkerhetsuppgifterna du har fått från banken.

 

En uppsjö av företag och populära verksamheter erbjuder e-faktura, oftast lite större företag och statliga myndigheter, vilket underlättar för kunder att betala snabbt och enkelt och spara pengar. Andra fördelar är att betalningshistoriken sparas i över ett år, vilket ger kunden möjlighet att snabbt få tillgång till dessa fakturor. Denna och många andra fördelar gör att få som har börjat hantera sina fakturor på det här viset går tillbaka till pappersfakturor. Trots det finns det givetvis valmöjligheter att avsluta användning. Detta görs oftast och enklast genom att avanmäla sig på sin internetbank. Kunder behöver oftast avanmäla varje betalningsmottagare separat genom att ta bort dem från listan över godkända mottagare.

Kommentarer är stängda.