Välj en veterinär du kan känna dig trygg med

När olyckan varit framme eller när man märker att något är fel med sitt husdjur så behöver man uppsöka en veterinär. Bor man i närheten av en större stad eller åtminstone i en tätort där det bor hyfsat många människor så har man oftast en del olika veterinärer att välja på. Har man inte redan personlig kontakt med en veterinär så kanske det kan vara svårt att välja. Några saker som jag vet spelar in för hur man väljer är följande.

Trygghet

Att känna sig trygg med sin veterinär är en förutsättning och trygg med sin veterinär blir man när man ser hur veterinären hanterar ditt djur. God kommunikation med dig som djurägare gör också att man känner en större trygghet. Det är trots allt oftast en ”familjemedlem” man lämnar i någon annans händer. Man kan jämföra det lite med när man går till en läkare. Att kunna föra ett samtal med en läkare som inger förtroende och utstrålar lugn gör att man själv också känner sig lugnare. Det är lätt att man annars stressar upp sig i onödan.

Kunskapen

Kunskapen om djur och förmågan att hantera djur på ett bra sätt är självklart också väldigt viktigt. Man bör också kontrollera att veterinären har kunskap inom det du behöver hjälp med och erfarenhet av att hantera den typ av djur som du har.

Tillgänglighet

Är du på jakt efter en veterinär som du planerar att besöka fler gånger är det en fördel om denna veterinär är flexibel och har generösa öppettider. Ett journummer att ringa vid akuta fall är inte heller en nackdel. Vissa djur behöver man klippa håret eller naglarna på med jämna mellanrum och då kan det vara bra att välja en veterinär som har specialiserat sig inom detta och där det är enkelt att boka och få en tid.

Det är inte alltid så enkelt att avgöra hur duktig eller trevlig en veterinär är efter bara ett besök. Alla har inte den möjligheten, men om man inte är helt nöjd med sin veterinär och har tid att söka upp en ny för att jämföra, så är det ingen dum idé. Speciellt om det gäller enklare fall. Generellt sett vill jag ändå avsluta med att de allra flesta veterinärer vill väl och är godhjärtade. Det är naturligt att inte alla människor klickar med varandra, och det är då lika naturligt att amma människor inte klickar med alla djur.

Om publicisten


Kommentera