Växtbelysning

Aktivt kylda växtbelysning lampor

Det finns idag många olika typer av växtbelysning. De mest populära valen har ofta fallit på antingen HPS eller på lågenergi/lysrör, men på senare år har växtbelysning med LED teknik tagit fart ordentligt och detta med goda skäl.
LED växtbelysning tar det som är bra med både HPS och lågenergilampor och kombinerar detta på ett ypperligt sätt. Tillverkaren Gemma har tagit fram ett brett sortiment med växtbelysning för att bra kunna anpassas till alla möjliga behov och miljöer. Spektrumet som Gemma har tagit fram är fullt optimerat för växternas olika pigment och lämpar sig att användas både somo kraftfull växtbelysning som växtlampor för att ge extra ljus till favoritväxterna inomhus året runt.
För den som primärt prioriterar odling framför trivselfaktor är aktivt kylda lampor rekommenderade. Ett exempel på aktivt kylda lampor är Gemmas 150 Watt lampa som i förhållande till sin styrka och effektivitet erbjuds till ett bra pris. Till skillnad från passivt kyld växtbelysning så behövs inte lika mycket material användas för aktivt kylda lampor vilket direkt påverkar slutpriset för kunden.

Växtbelysning inomhus

Aktivt kyld växtbelysning lämpar sig däremot inte att monteras inomhus där man ofta vistas på grund av de fläktar som kyler lampan. För att bibehålla hög trivselfaktor rekommenderas istället passivt kyld växtbelysning för bruk inomhus. Gemma tillverkar dessa med samma optimerade spektrum och de finns i små E14 och E27 lampor till större strålkastare med styrkor upp till 60 Watt. Växtbelysningen har även riktad vinkel på ljuset vilket gör dem ideala att hängas inomhus då ljuset inte strålar åt alla håll, utan håller sig där det står riktat. Detta innebär att belysningen inte behöver skärmas av då den inte är störande för ögonen även om lampan är av kraftigare modell.
Mer information och bilder om växtbelysning och jämförelsetester finns på Gemma LEDs hemsida.

Om publicisten


Kommentera