Bra gaming dator

Bra gaming dator

Ska du bygga en egen bra gaming dator men inte riktigt vet vilka komponenter du ska välja? Då hoppas jag att denna lilla guide kommer hjälpa dig en bit på vägen. Att välja rätt komponenter är nämligen inte alltid helt enkelt, och för att få en så bra gaming dator som möjligt för pengarna gäller det att noga jämföra utbud och priser. Här nedanför kommer jag gå igenom de olika komponenterna i en gaming dator och hur du väljer dessa för att få en bra gaming dator till ett riktigt bra pris!

Bra gaming dator – komponenter

När du ska välja processor till en bra gaming dator ska du absolut välja en som kostar mindre än 2000 kr. Skillnaden i prestanda mellan olika processorer i de högre prisklasserna är minimal. Det ska även påpekas att ju högre upplösning och ju högre grafikinställningar du kör, desto mindre betydelse har processorn. Det säkraste alternativet är att välja en av de populäraste modellerna från Intel.

Grafikkortet är den komponent som du ska lägga mest pengar på om du vill ha en bra gaming dator. Det är dock ingen större idé att köpa ett av dyraste grafikkorten (+4000) eftersom förhållandet mellan prestanda och pris på dessa sällan är särskilt bra. Är man ute efter riktigt hög prestanda är det en bättre idé att köpa två grafikkort och koppla ihop dessa. Dock bör man också ta hänsyn till strömförbrukning då vissa grafikkort tenderar att utveckla rejäla mängder värme.

När det gäller internminnet till en bra gaming dator behöver du egentligen bara avgöra om du ska köpa 8 eller 16GB. 8GB räcker i dagsläget för i princip alla spel, men mer minne är aldrig skadligt och det mycket väl komma att behövas i framtiden. Mitt tips är att välja det billigaste paret du kan hitta (gärna med kylflänsar dock).

När du ska köpa lagringsenhet till en bra gaming dator kan du välja mellan SSD och/eller vanlig hårddisk. Jag rekommenderar starkt att du köper en SSD på minst 240GB (för att få plats med några spel) eftersom denna förbättrar laddningstiderna enormt jämfört med en vanlig hårddisk. Behöver du mer utrymme för t.ex. film & musik är dock en vanlig hårddisk att rekommendera.

Moderkortet påverkar inte prestandan i någon större utsträckning, så här kan du definitivt välja en av de billigare modellerna till en bra gaming dator. Det du ska kontrollera är att moderkortet har stöd för processorn och att det får plats i chassit. Har du sedan inga särskilda önskemål kan du i princip köpa vilket moderkort som helst.

När du ska köpa nätaggregat till en bra gaming dator gör du klokt i att köpa ett av hög kvalitet från en välkänd tillverkare. Det du ska kontrollera är att nätaggregatet har tillräckligt med kontakter för grafikkortet.

När det gäller chassit till en bra gaming dator finns inga speciella riktlinjer. Välj ett som har fått positiva omdömen så blir du antagligen nöjd. Har kan du spara ett par hundralappar, men undvik ändå de allra billigaste modellerna.

Hoppas nu jag hjälpt dig en bit på vägen inför valet av komponenter till en bra gaming dator!