Byt ut ditt eternittak

Byt ut ditt eternittak

Byggmaterialet eternit har använts till hus i över 100 år på grund av det brandsäkra materialet asbest. Men för snart 50 år sedan kom larmen om farorna med asbest och kopplingen till svåra lungsjukdomar som lungcancer. Kort därefter förbjöds eternit som byggmaterial och tillverkningen upphörde. Sedan dess har man arbetat hårt för att sanera de hundratusentals svenska hushåll som omfattats av asbestrisker.

Måste man riva taket?

Så, måste man riva och sanera huset om det ligger ett eternittak på det? Svaret kan kortfattat vara – nej, så till vida att taket är 100 % intakt. Så länge eternitplattorna inte har spruckit, eller på annat sätt är sönder utgör de ingen direkt fara. Deras brandsäkra kvalitet håller längre än huset i övrigt. Men skulle eterniten brytas uppstår hälsofarorna omedelbart och certifierad sanering måste utföras av hela fastigheten.

Nytt tak

Då det inte är helt optimalt med eternittaket kan det vara aktuellt för dig som har ett på din villa att byta det innan det går sönder och blir hälsovådligt. Det finns flera takläggarfirmor som kan hjälpa dig med takbyte. Bland annat så kan JNB Service & Konsult Skåne AB ta hand om ditt tak och byta ut det till en ny hållbar lösning som fungerar för framtiden och inte innebär risker.

Ta inte i asbest själv

Om din fastighet innehåller asbest, i tak eller väggar och har börjat vittra sönder ska du inte göra bytet själv, utan kontakta kunnigt folk som kan sköta byte och sanering på ett ansvarsfullt och korrekt sätt.

Kommentarer är stängda.