Friskare munhälsa

Friskare munhälsa

Att ha en hälsosam och frisk mun påverkar hela kroppen. Det beror delvis på att det finns så mycket ytliga blodkärl i munnen och på tandköttet som kan bli infekterat och inflammerat om det sköts dåligt eller utsätts för skadliga element. Vi tipsar dig om olika sätt för dig att hålla din mun glad och frisk.

Påverkar hela kroppen

Om du är ren och fräsch i munnen och håller tänderna fria från hål och tandköttet från inflammationer kommer det inte bara kännas bra, utan även skydda dig från sjukdomar som kan påverka din hälsa mycket negativt. Tandröta, när tanden dör, har vissa fall länkats som orsak till cancer. Därför är det viktigt att ta hand om dina tänder.

Borsta ordentligt

I huvudsak sköter du din munhälsa genom dagliga rutiner på morgon och kväll med ordentlig och korrekt tandborstning och tandtråd. Vad du bör tänka på när du borstar tänderna är att:

  1. Använda mjuk tandborste. När du borstar tänderna ska du samtidigt massera tandköttet skonsamt. Då är det viktigt att borsten är mjuk och håller ytan frisk, utan att riva upp den eller skada tandköttet.
  2. Borsta försiktigt med vinkel. Håll tandborsten med en svag vinkel riktat mot tandköttet när du drar borsten upp och ner för tanden. Tryck inte för hårt och borsta inte för snabbt så att du sliter på tandemaljen.
  3. Använd tandkräm med flour. Flour är effektivt skydd mot karies som är orsaken till hål i tänderna och kan resultera i tandröta.
  4. Använd tandtråd. Kör tandtråd mellan tänderna för att få ut alla rester som kan inflammera tandkött och tandrot.