Bläckpatroner – En jämförande studie av fotoutskrifter

I ett test av bläckpatroner från olika källor användes ett vanligt hög glansigt och ett matt fotopapper av 180 gram per kvadratmeter kvalitet. Utskrifter gjordes med originalpatroner varefter skrivarhuvudet rengjordes. Därefter skrevs exakt samma bilder ut med de kompatibla patronerna.

Det är viktigt att inte blanda originalpatroner med nytillverkade eller kompatibla produkter och det bästa man kan göra om du köpt en ny bläckstråleskrivare är spara dina originalpatroner i en låda och sätta en uppsättning av kompatibla och om du någonsin har anledning att lämna tillbaka skrivaren för reparation placera originalpatroner i den igen för att slippa frågor och problem. Skrivarens garanti gäller förvisso även om du använder kompatibla produkter men det är bara onödigt att lämna utrymme för frågor från din återförsäljare.

Testmetod

Efter utskrift av bilder med olika typer av patroner sattes bilderna upp på en vägg för att testa färgåtergivningen och beständigheten över tid. Bilderna var uppsatta under ett antal veckor samtidigt som besökare regelbundet fick gradera bilderna utan att i förväg få reda på vilka bilder som skrivits ut med kompatibla respektive originalpatroner. De flesta hade stora bekymmer att skilja bilderna åt. Svaret på frågan om kompatibla är lika bra som original är inte precis enkel, men baserat på pris och produktion samt trycktester de är nästan exakt samma, och en mycket stor procentandel av bedömarna skulle säger att de inte kan se skillnaden även de fick veta vilken som är vilken – så när det gäller kostnaderna i förhållande till kvalitet blev de billigare kompatibla patronerna klara vinnare. Nästa sak att tänka på är att de billiga kinesiska kopiorna inte kommer att skada skrivarens skrivhuvuden eller orsaka andra fel. Men om de billigare bläckpatronerna orsakar problem med konstiga utskrifter är det bäst att köra rengöringsprogrammet med originalpatroner. Den här lösningen ger dig en någorlunda billig övergripande utskriftskostnad.

Om du inte får ett tillfredsställande utskriftsresultat med ett specifikt märke av kompatibla billiga bläckpatroner prova med ett annat märke (det finns hundratals!) och du kommer med stor sannolikhet hitta en bra och billig produkt som fungerar med skrivaren.

Om publicisten


Close
Skriver artiklar på bläckpatroner.dk
Kommentera