Hur jag lindrade min IBS

Hur jag lindrade min IBS

Hur jag lindrade min IBS och förbättrade min tarmhälsa.

De senaste 10 åren har oregelbundna toalettbesök och en opålitlig mage varit vardag för mig. Jag har testat flera IBS-mediciner och olika dieter, men få saker har gjort skillnad.

Kostbehandlingar för IBS.

Det finns många olika kostbehandling för IBS på marknaden, men få som håller vad de lovar. Efter 10 år av besvär med tarm och maghälsa har jag blivit lite av en expert på ämnet. Jag kan det mesta om hur kortkedjade fettsyror påverkar tarmen och immunförsvaret. Jag har också läst på om hur fermenterad kost och dryck kan hjälpa vid ibs-symtom genom att man ger näring till de viktiga cellerna i tarmen.

Vad har fungerat för mig?

När jag har uteslutit socker, vissa kolhydrater, kaffe samt alkohol har mina ibs-besvär minskat. Daglig motion och träning har också lindrat mina mag och tarmbesvär. Men trots det har jag aldrig mått helt som jag skulle önska i min mage. Magknip, uppblåst mage och många toalettbesök har fortsatt vara ett problem i mitt liv.

Fermenterad havredryck.

För cirka ett år sedan upptäckte jag ett företag som tagit fram en produkt för kostbehandling av IBS bland annat. Det är en dryck som framställs genom fermentering av havre, som i sin tur bildar kortkedjade fettsyror. Jag kände direkt att det här är ett företag som vet vad de snackar om. Till skillnad från många andra leverantörer av ibs-behandlingar som inte pratar särskilt mycket om tarmhälsa, laktobaciller eller korkedjade fettsyror.

(Bild tagen från deras hemsida som förklarar processen.)

 

Jag beställde ett startpaket med 14 stycken förpackningar, som jag skulle dricka på tom mage innan frukost. Man kunde välja att dricka en eller två förpackningar om dagen. Jag tänkte att jag provar en om dagen i 14 dagar och ser om jag märker någon skillnad. (Trots att de verkade seriösa var mina förväntningar inte särskilt höga.)

10 dagar in fattade jag att detta kanske var precis det min mage och tarm behövde. Det var på kontoret strax innan lunch som jag insåg att jag endast varit på ett toabesök på hela dagen och att min avföring var normal (3-4 i skalaenligt bristol stool chart).

Men, jag vågade inte få upp mina förväntningar allt för mycket så här tidigt in. Hur som helst lägger jag en större beställning på ett paket med 28 stycken förpackningar och tänker att jag måste ge det över en månad innan jag drar några slutsatser.

Ett år senare och nästan helt symtomfri från IBS.

Efter cirka ett år av att dricka kostbehandlingen har jag fortfarande bra och dåliga dagar när det kommer till min mage och tarm, men mina bra dagarna är överlägset fler. Jag har aldrig känt mig så trygg och jag oroar jag mig inte längre över var den närmaste toaletten finns när jag är ute och hittar på saker.

Om jag ska säga något negativt om produkten är det väl smaken, men det är en värdslig sak när ser till vad drycken faktiskt har gjort för mig. Nu kan jag såklart inte lova att detta kommer att fungera lika bra för andra som den gjort för mig, men det vore dumt att inte testa om man precis som jag, prövat de mesta utan större framgångar.

Lägger in en länk till hemsidan om det är någon som skulle vilja läsa på om produkten och företaget här.

 

 

Tack och ha de bäst!

/ Anders Karlsson – gästbloggare på Helpwire.

 

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.