Marknaden för tunga lastbilar

Sverige kan vara stolt över att ha två av världens främsta märken inom tunga lastbilar, nämligen Scania och Volvo. Båda företagen spås en lysande framtid enligt många industrianalytiker och branschförträdare. Hopp och förväntan för nästkommande produktionsår är höga och hänger mycket på hur bra man lyckas sälja och saluföra sina tjänster på andra kontinenter än i Europa. Redan 2008 hade Scania och Volvo målet att fördubbla sin produktion fram till 2015. Det ser ut som om båda företagen kommer att få rätt.

Stannar Europa och Nordamkerika av?

Europa och Nordamerikas ekonomier brukar gå hand i hand. Det ser för närvarande inte alltför mörkt ut på både kontinenterna. Även om produktion och tillväxt inte är lika hög längre så har industriproduktinen ökat svagt de senaste åren. Den allmänna uppfattningen om Europa och USA är att man befinner sig i en ”sidledesförflyttning” när det gäller orderingång och registreringar. Det är inte troligt att Europa och Nordamerika stannar av helt då det faktiskt stora ersättningsbehov, främst i Europa.

Bred produktkorg viktigt

När man som aktör saluför lastbilar är det viktigt att man visar upp en stor bredd i produktväg. Märken som Fiat, MAN och Volkswagen har satsat hårt på att försöka uppvisa att man till exempel har de bästa och miljövänligaste motorerna. Många varianter av lastbilar finns det förstås och de senaste åren är det många mark- och entreprenad företag som ny investerat i kranbilar från världens största leverantörer. Vi på SA-Ställningar AB löser alla era uthyrningsproblem när det gäller kranbilar.

Hur kommer det att gå?

Att spå marknader är alltid svårt, men tittar man på makrofaktorer så ser det inte alls så mörkt ut. Det finns de analytiker som tror att marknaden kommer att sjunka med mellan 10-20% för 2015. Det finns också en skara som tror att inte så mycket kommer hända, medan andra tror att det kommer att gå ”svagt uppåt” för lastbilsmarknaden för i år. Kanske kan Asien, Ryssland eller Sydamerika få en avgörande?

Om publicisten


Close
A Million Minds är en politiskt och religiöst obunden tankesmedja. Vi arbetar för att ändra bilden a...