Var rädd om tänderna!

Var rädd om tänderna!

Dagligen gör vi saker som sliter på tänderna onödigt mycket. Visst är det meningen att vi ska använde dem till att tugga och äta, men det finns saker vi gör skapar onödigt slitage mot emalj och tand. Vi går igenom de vanligaste orsakerna till slitningar som du bör undvika för att kunna ha hälsosamma tänder nästan hela livet.

Tugga inte på pennor

Är du en av dem som sitter och tuggar på pennan när du tänker, eller är stressad? Gör inte det, är du snäll. Vanligtvis tuggar man bara med framtänderna som är de tunnaste i munnen och slipar ner dem i onödan. I synneherhet om du tuggar på kulspetspennor av plast som sliter extra hårt på emaljen. Effekten är den samma som om du skulle gå och gnissla tänder. Fast med det här är det bara en plastpenna. Onödigt!

Sluta röka

Då kommer vi med pekpinnen igen om att sluta röka. Det finns tusentals goda anledningar till att sluta röka eftersom rökning har tusentals negativa effekter och sjukdomar som är kopplade till rökning. Men inte minst är munnen väldigt utsatt för den tunga tjärade röken. När du röker skadas både emalj och tandkött som kan vid fortsatt påverkan orsaka tandröta och tandlossning, vilket kan påverka hela kroppshälsan negativt.

Ta kontakt med tandläkare

Har du slitna tänder på grund av onödigt stressbeteende bör du uppsöka en legitimerad tandläkare för att undersöka hur illa beteendet har påverkat din munhälsa. Om du bor i Halmstad kan du med fördel kontakta Praktikertjänst Tomas Norryd som tar hand tänder på ett professionellt sätt.

Kommentarer är stängda.